Kanserli Sayılar: 3 Ve 7
Gelişmiş ülkelerin tümünde plastiğin türünü gösteren uyarılar bulunmasına karşın, ülkemizde bazı firmalar buna uyarken, bazılarının konuyu görmezden gelmesi dikkat çekiyor.
Yıllardır, “Bisfenol A” (BPA) içeren maddelerin kansere yol açtığı iddia edilir. Ancak bazı konularda halk sağlığını korumaya yönelik çabalarda bulunulurken, sık karşılaşılan bilgi kirliliğinin önüne geçmek için bilimsellikten sapmamak ve doğrunun peşinde koşmak çok önemli.

CAM GÖRÜNÜME DİKKAT!

Prof. Dr. Güler’e göre öncelikle her plastiğin pet olmayıp, bazılarının “polikarbon” olduğunun bilinmesi gerekiyor. Polikarbon da bir tür plastik olduğu için hepsinin kendine özgü salınımları oluyor. Gelişmiş ülkelerin tümünde plastiğin türünü gösteren uyarılar bulunuyor.

Habertürk'ün haberine göre; üzerinde büyük tartışmaların yaşandığı, “Bisfenol A” ise pet şişelerde değil polikarbon şişe ve kaplarda bulunuyor ve her ikisi de birbirlerine benzeştiği için çoğu kez gözle ayırmak mümkün olmuyor. Ayrımlarının yapılması ancak ürünlerin altındaki rakama dikkat edilmesiyle gerçekleşiyor. Bu kapların altında, “oklardan yapılmış üçgenler”in ortasında bulunan rakamlar, plastik türlerini belirliyor. Polikarbonlar, kendine özgü bir grubu olmadığı için 7 numara ile gösterilen, “Ve diğerleri” grubu içinde sayılıyor. Bisfenol A, özellikle 7 ve 3 yazan ürünlerde bulunuyor. Cama benzeyen plastik biberon, bardak, tabak, çatal, bıçak ve karıştırıcı gibi birçok üründe de Bisfenol A olduğu belirtiliyor.

BİSFENOL A NEDİR?

Bisfenol A, işlevsel iki fenol grubu bulunduran organik bir bileşik olarak tanımlanıyor. Genellikle polikarbon gibi bazı plastiklerin ve sıcak etkisiyle biçimlendikten sonra sertleşebilen plastik hammaddelerin yapımında kullanılıyor. Bisfenol A’nın dünyada en çok üretilen kimyasallardan biri olduğu (her yıl 2.7 milyar kg üretiliyor) ve atmosfere yıllık 100 ton salınım yaptığı belirtiliyor. Ayrıca Tip 3 (PVC) plastikleştirici maddelerde antioksidan olarak kullanılmasının yanında, esnek PVC’lerde bulunmasına karşın, PVC borularda bulunmuyor. Bunun dışında Bisfenol A’nın tutuşma önleyici ya da geciktirici, “Tetrabromobisfenol” ün de öncü maddesi olduğuna dikkat çekiliyor.

Bisfenol A’dan korunmak için ne yapılmalı?
* Cam biberon tercih edilmeli, polikarbon biberonlar kullanılmamalı.

* Sıcak ya da kaynar süt ile su ve mamalar plastik şişelere konulmamalı.

* Plastik kaplar mikrodalga fırında ısıtılmamalı.

* İçi plastik kaplı metal kaplarda bulunan mamalar kullanılmamalı.

* Yiyecekler polikarbonat kaplarda ısıtılmamalı, bunlara sıcak yiyecekler konulmamalı. * Polikarbonat kapkacak kullanılmamalı.

* Bisfenol A salan türden plastik malzeme ile kaplı metal ve diğer kutularda satılan yiyeceklerden kaçınılmalı.

*Tüm plastik malzemelerde türünü gösteren işaret bulunmalı.

Metal içecek kutularında da risk var
Bisfenol A, başka alanlarda da yaygın şekilde kullanılıyor. Tıbbi ve diş hekimliği araçları, diş dolguları, doku yapıştırıcı, gözlük mercekleri, CD ve DVD’ler ve ev elektronikleri bu alanların başında geliyor. Bisfenol A, sert plastik şişelerin yanı sıra 1960’lı yıllardan beri metal yiyecek ve içecek kaplarında bu kapların içini döşeyen plastik kaplamaların içinde de bulunuyor.

Suya biberon ve su şişeleriyle geçiyor
Prof. Dr. Çağatay Güler, Bisfenol A’ nın polikarbon biberonlar ve yeniden kullanılabilen su şişelerinden suya karıştığının gösterildiğini söylüyor. “Polivinil klorür” filmler, bununla döşenen bazı karton ve kağıt kutular salabildiği için BPA ile ilgili endişelerin artması üzerine kutuların içinin kaplanmasında kullanılan bu tip filmler yerine pet film öneriliyor.


Yorumlar

Kategorideki Diğer Haberler

  • » İşte cinselliğin düşmanı
  • » 400 bin sağlıkçıya müjde
  • » Haberal'dan başkent konya hastanesi'ne kutlama
  • » Bir çok hastalığın sebebi o
  • » Sağlık çalışanlarına 'öfkeli hasta yakını' eğitimi
  • » Dr. Gürkan Sert, konuştu.
  • » Talha Koçak, Artık Yürüyebilecek
  • » "İzleme ve değerlendirme sürüyor"
  • » Selçuk'tan 50 tıbbi bitki
  • » 'Can boğazdan gelmiyor'
  • » Selçuklu Tıp'ta Obeziteye Çare
  • » 1-7 nisan kanserle savaş haftası
  • » Stres fıtık ediyor
  • » E-reçete dönemi başlıyor
  • » Ameliyatsız Müdahale
  • » Selçuklu Tıp'ta Başarılı Operasyon
  • » Kol Tansiyonunuzu Biliyorsunuz, Ya Göz Tansiyonunuzu?
  • » Sarışınlar dikkat!
  • » Hekimlere Yasal Sorumlulukları Anlatılacak
  • » "Mükemmel sağlık fikri, stres sebebi"
  • » 18. diyabet güncelleme ve olgu tartışma toplantısı konya'da yapıldı
  • » konya'da kontakt lens eğitim semineri
  • » Estetiğin şampiyonu
  • » Olgun ' Sağlık çalışanlarının sorunları çözülmelidir
  • » Soğuklar kalp krizini tetikliyor
  • » 5 Çocuğa Başarılı Müdahale
  • » 'Başbakan dinleniyor'
  • » Sırada onlar var
  • » Kırık kalplerde 'kriz' tehlikesi
  • » Sağlıkta şiddet ve hakaret kabul edilemez
  • » Şen, 'konya'nın gözü olmak istiyoruz
  • » İlaç krizi uyarısı
  • » Normal hayata dönmeye başladı
  • » Nefes darlığınız mı var?
  • » Gözünüzü kaşımayın
  • » Gözlük tarih mi oluyor?
  • » Eklem kireçlenmesine dikkat
  • » İnsan beyni 45'inde 'çöküş dönemine giriyor'
  • » Ayaklarımız büyüyor
  • » Göz Doktorları Konya'da Buluştu
  • » Konya'da ayak detoksu (ion) hizmetinizde
  • » Hastaneye gidecekler dikkat!
  • » Doktorlar greve gidiyor
  • » 35 yaşında bitiyor
  • » Kolesterol' de rant mı var
  • » Kolesterol ilaçları tartışması
  • » Teknisyenlere Seminer
  • » 'Mükemmel Kadın' imajı sağlığı bozuyor
  • » Sofra tuzundan farkı yok
  • » Numune hastanesinden ücretsiz kan şekeri ölçümü
  • Röportajlar
    Künye