'Dünya ekonomisinde havalar bulutlu da olabilir
VakıfBank Baş Ekonomisti Serkan Özcan, Konya Sanayi Odası'nın Ekim ayı olağan meclis toplantısına konuk oldu. Konya Sanayi Odası (KSO) Meclisinde dünya ekonomisine dair öngörülerini paylaşan Özcan, artık dünyada şartların değiştiğini her şeyin siyah veya beyaz kadar net olmayabileceğini ifade ederek, 'Dünya ekonomisinde havalar bulutlu da olabilir' dedi.
Konya Sanayi Odası Meclisi, Ekim ayı toplantısında VakıfBank Baş Ekonomisti Serkan Özcan’ı ağırladı. KSO Meclis Başkanı Ahmet Şekeroğlu başkanlığında toplanan mecliste, KSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tahir Şahin meclis üyelerine oda faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Meclis toplantısının ardından dünya ekonomisinde yaşanan belirsizliklerden ABD ve AB’ye, Yunanistan ekonomisinden döviz kurlarına değin pek çok konuda KSO Meclis üyelerinin sorularını yanıtlayan Özcan, Türkiye’deki insan sermayesinin dünyanın çok az ülkesinde olduğunu söyleyerek Türkiye’nin müteşebbis gücüne dikkat çekti.

Türkiye büyümede en başarılı ülkeler arasında
Türkiye’nin cari açık hariç işsizlik, kamu maliyesi gibi pek çok konuda başarılı bir çizgide gittiğini anlatan Özcan, IMF verilerine göre 2011-2016 döneminde; Türkiye, Rusya, Brezilya ve Güney Afrika’nın büyümede en başarılı ülkeler olacağını, öte yandan Türkiye’nin gelişmekte olan ülkeler arasında işsizliği en fazla düzelten ülke olduğunu söyledi.

Yunanistan 2. Ligde
AB üyesi Yunanistan’ın yaşadığı ekonomik krizle ilgili görüşlerini ifade eden Özcan, Türkiye ile Yunanistan’ın aynı ligde olmadığını, artık Yunanistan’ın ikinci ligde oynadığını vurguladı. 1 trilyon Euro’luk bir paketin bile Avrupa’yı kurtarmak için yeterli olmayacağını anlatan Özcan, “Beklentileri yönetemezseniz, uygulanan hiçbir politika başarılı olmaz. İyileşeceğine inanmayan hastaya ilaç fayda etmez” sözleriyle AB’nin içinde bulunduğu durumu özetledi.

ABD ve Çin ekonomisi
2000-2001 yılının ABD’si ile bugünkü ABD arasında çok ciddi farklar olduğunu, bu değişimin yarattığı olumsuz sonuçların ABD sokaklarında bile hissedildiğini bildiren Özcan, Çin ekonomisi ile ilgili de ciddi kaygılarının olduğunu şu sözlerle ifade etti:

“Çin’in ekonomik büyümesinde ihracatın toplam payı yüzde 36 civarlarında. Müşterisi ise AB ve ABD gibi kriz yaşayan pazarlar. Baktığımızda 2000 yılından bu yana Çin’i taşıyan bu ayakların kırıldığını görüyoruz. Diğer taraftan Çin’de daha önce bizde olduğu gibi problemleri tam olarak görülmeyen bir bankacılık sistemi var. Tüm bunların yanı sıra, KOBİ niteliğindeki firmaların yüzde 80’inin finansmanı yurt dışından geliyor. Çünkü, KOBİ’lerin ihtiyacını karşılayacak bir bankacılık kültürü yok.”

Orta Vadeli Program sanayicinin yüzünü güldürür
Özcan, hükümet tarafından yeni hazırlanan Orta Vadeli Programın yerli sanayicinin yüzünü güldürecek bir program olduğunu, bu programın ihracat odaklı büyüme stratejisinin yanı sıra, yerli sanayiyi destekleyen, ithal edilen ürünlerin Türkiye’de üretilmesini sağlayacak bir anlayışa sahip olduğunu aktardı.

KSO meclis üyesi sanayici ve iş adamlarına, faiz ve döviz kurlarıyla ilgili düşüncelerini de aktaran Özcan, “2012’nin ilk çeyreğinin sonuna kadar faizler bugün olduğu gibi seyredecektir. İkinci çeyrekten sonra farklı beklentilerden dolayı faizlerin daha iyi yerlerde olacağına inanıyorum” dedi.

Yorumlar

Kategorideki Diğer Haberler

  • » Türkiye-iran gümrük idaresi başkanları 2. toplantısı konya'da yapıldı
  • » İran ile Türkiye'nin hedefi 30 milyar dolar ticaret hacmi
  • » Toplu sözleşmede sona gelindi
  • » KONSİAD 40 bin kişiye ulaştı
  • » Büyümek isteyen dışa açılmalıdır
  • » İşsizlik rakamları açıklandı
  • » Memura Zam oranı açıklandı
  • » Ticarette başarının şifresi 4k
  • » "İlk 500'de yokuz"
  • » Koru Konya sanayisini hep beraber daha iyi yerlere taşıyacağız
  • » Altın 4 ayın en düşüğünde
  • » Piyasada değişim beklenmiyor
  • » Açlık sınırı 1042 TL
  • » Alman Ticaret Heyeti  konya'da
  • » Ticaretin felsefesi insanların merhametidir
  • » Konya'nın vergi rekortmenleri belli oldu
  • » Türkiye'nin vergi rekortmeni belli oldu
  • » Selva, üretim kapasitesini arttırdı
  • » Türkiye ekonomisi iyi gidiyor, fakat iki kritik konu var
  • » Ürün alırken markaya güvenin
  • » Kurulan şirket sayısı azaldı
  • » "Cari açık daralıyor"
  • » İşsizlik rakamları açıklandı
  • » Tüketici memnuniyeti ödülü yine aygaz' ın
  • » Yazar kasa ve pos cihazları değişiyor
  • » Gayrimenkul sektörü lokomotif oldu
  • » Yatırım, işbirliği ve ikili iş görüşmeleri kso'da yapıldı
  • » ''Sektördeki büyüme 2012 yılında da devam edecek''
  • » Sanayi üretimi arttı
  • » Lojistikte beklentiler karşılanmalı
  • » KTO'dan yeni teşvik sistemine kısmi destek
  • » Enflasyon yerinde saydı
  • » Büyüme 8.5 oldu
  • » Doğalgaza yüzde 18 zam
  • » Elektiriğe büyük zam!
  • » Memura zam müjdesi
  • » KSO'da yeni türk ticaret kanunu konuşuldu
  • » Eti alüminyum'a 200 milyon dolarlık yeni yatırım
  • » Döviz rezervleri arttı
  • » İş Dünyasına Getirdikleri ve Riskleri
  • » BMW 1.3 milyon otomobili geri çağırıyor
  • » Kayıt dışı çalışmayla mücadele
  • » Ortak lojistik çalıştayı
  • » Sanayiniz güçlüyse şehriniz ülkeniz güçlüdür
  • » "Altın rezervimiz 206 tona ulaştı"
  • » Kredi kartı sahiplerine kötü haber
  • » Kısa vadeli dış borç stoku arttı
  • » 'TL simgesi parada olmayacak'
  • » Bankalar birliğinden kart ücreti açıklaması
  • » Sıfır faizli otomobil dönemi
  • Röportajlar
    Künye