Azerbaycanlı Heyet, Rektör Okudan'ı Ziyaret Etti
Azerbaycan'ın bağımsızlığa kavuşmasının 20'inci yıldönümü etkinlikleri kapsamında Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen 'Türkiye-Azerbaycan İlişkileri' konulu konferans, Selçuk Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Konferans öncesi Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan'ı makamında ziyaret eden heyet üyeleri, iki ülke arasındaki gerek ekonomik gerekse siyasi ve kültürel ilişkilerin daha ileri düzeye çekilmesini istedikleri mesajını verdi.
Ziyaretten son derece mutlu olduğunu belirten Rektör Prof.Dr. Okudan, “Selçuk’tan Azerbaycan’a giden ilk heyetin içinde bulundum. Orada ülkeyi yakından tanıma fırsatı buldum. İnanıyorum ki Azerbaycan, önümüzdeki dönemlerde dünya arenasında daha güçlü bir yere gelecektir. Türkiye ile Azerbaycan’ın dostluğunun ise ebediyete kadar süreceğine inanıyorum. Üniversite olarak da Azarbeycan’la güzel ilişkimizin süreceğini ümit ediyorum.” dedi.

Rektör Okudan ile hatıra fotoğrafı çektiren Azerbaycanlı heyet, daha sonra Hukuk Fakültesi’nde gerçekleştirilen ‘Türkiye-Azerbaycan İlişkileri’ konulu konferansa geçti.

Fakülte Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa Azerbaycan Milletvekili Fazil Mustafa, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kürşat Turgut, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Ulukapı, Cumhurbaşkanı himayesindeki Strateji Araştırmalar Merkezi Türkiye Koordinatörü Cavid Veliev, Azerbaycan Türkiye İşadamları Birliği Temsilcisi Reşat Resullu, TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. İhsan Çomak, Azeri Press Ajansı Genel Müdürü Vusale Mahirkizi, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

“BAĞIMSIZLIĞIMIZDA TÜRKİYE’NİN ETKİSİ OLDU”

Konferansta ilk söz alan Cavid Veliev, Azerbaycan’ın bağımsızlığını kazanmasında Türkiye’nin çok büyük etkisi olduğunu belirterek, “ Bu konuda Türkiye’ye müteşekkiriz. Bağımsızlığımızı kazandıktan sonra Türkiye ile ilişkilerimiz artarak sürüyor. Önümüzdeki dönemlerde bu ilişkinin her alanda daha da gelişeceğini düşünüyorum.” dedi.

“ORTAK GELECEK PROGRAMI OLUŞTURMALIYIZ”

Azerbaycan Milletvekili Fazil Mustafa, ‘Türkiye-Azerbaycan Ermeni Problemi ve Ortak Adımlar’ konusunda gerçekleştirdiği sunumunda, “Türkiye ile Azerbaycan’ın diğer ülkelerle ortak sorunları var. Bunların başında Ermeni sorunu geliyor. Dış politikası sürekli bu konuyla meşgul edilen Türkiye, her zaman savunma durumuna düşürülmektedir. Ermeni sorunu 3 milyonluk bir toplumun sorunu değil, dünyanın belli güçlerin de ilgilendiği bir sorundur. Sorunlara çözüm bulmak için Türkiye-Azerbaycan işbirliğinin daha da ileriyi boyutlara taşınması gerekir. Ortak gelecek programı oluşturup, birlikte hareket etmemiz her iki ülkenin de yararına olacaktır.” diye konuştu.

Azeri Press Ajansı Genel Müdürü Vusale Mahirkizi ise, basının Türkiye-Azerbaycan ilişkilerine etkisinden bahsederek, “Bağımsızlık mücadelemizde Türk basını her zaman yanımızda olmuştur. Türkiye’deki ajans ve gazeteler ülkemizde bürolar açtılar. Bu süreçten sonra basınla olan ilişkilerimizin daha da gelişeceğine inanıyorum.” dedi.

TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. İhsan Çomak da ‘Karabağ Sorunu ve Ulus Aktörlerin Konumu’ başlıklı sunumunda şunları söyledi:
“2015’e doğru Ermenistan lobisi, soykırım iddialarının tanınması için çalışmalarını yoğunlaştıracak. Türkiye-Azerbaycan birlikte hareket ederek Karabağ sorununu bu tarihe kadar çözmelidir. Aksi taktirde 2015’te bu sorunu çözmek daha da zorlaşacaktır. Karabağ’da serbest ticaret bölgesi kurarak, bölge halkının barış ve güven umudunu artırmalıyız. Devletler değişim yolunu açmalı ki zaman bize değil, biz zamana yön verelim.” diye konuştu.

“EKONOMİK İŞBİRLİĞİNİ ARTIRALIM”

Azerbaycan Türkiye İşadamları Birliği Temsilcisi Reşat Resullu, da Türkiye-Azerbaycan arasındaki ekonomik işbirliği çalışmalarının yeterli düzeyde olmadığını belirterek, “Azerbaycan’da şuan bin 800’e yakın Türk şirketi var. Bunlardan 600’e yakını aktif çalışıyor. Azerbaycan’dan gelip Türkiye’ye yatırım yapan işadamları da mevcut. Ekonomik ilişkilerimizin artması için ilk önce Türkiye-Azerbaycan ticaret anlaşması imzalanmalıdır. Böyle bir anlaşma maalesef yok. Azerbaycan’ın bu şekilde başka ülkelerle anlaşmaları bulunuyor. İşgücünün serbest dolaşımı sağlanmalı ve sermayenin serbest hareket etmesi için girişimlerde bulunulmalıdır.” dedi.

Yorumlar

Kategorideki Diğer Haberler

  • » Türk-macar ilişkileri konferansı
  • » Yanıkta Tedavi Yöntem ve Süreçlerinin İncelenmesi
  • » Selçuk'un Festivali Sona Erdi
  • » 'Kurum Kültürü, Çalışanları Motive Eder
  • » MYO 22. mezunlarını verdi
  • » Okullar hayat olsun projesinin sonuçları konya'da alınıyor
  • » Cumhuriyet'ten kermes ve sergi
  • » MEB'in genelgesinden çıka kıça kaos çıkmıştır
  • » Renkli Kortej
  • » Bahçeşehirli öğrencilerin performansı alkış topladı.
  • » Selçuklu Tıp Öğrencileri'nden Kermes
  • » Okula başlama yaşı açıklandı
  • » Ekol Koleji öğrencileri, İstanbul ve Çanakkale'de
  • » Güventaş Koleji 8 e-dream da Türkiye üçüncüsü oldu
  • » Küçüklerden oprukçu'ya büyük sorular
  • » Öğrencilerden orman yakmayın çağrısı
  • » Comenius proje finali bahçeşehir koleji'nde
  • » Ekol Koleji'nden Gül Gecesi
  • » Bahçeşehir' den 12. SBS KAMPI
  • » YGS Türkiye 9.su güventaş fen lisesinden
  • » Selçuklu Tıp'ta Ödüller Sahiplerini Buldu
  • » Aymaz SOBİO dan altınla döndü
  • » İngiltere Heyeti Selçuk Üniversitesini Ziyaret Etti
  • » Eğitimin en büyük projesi: Köy Enstitüleri
  • » Arapça yarışmalarında birincilikler konya'nın
  • » Ekol Kolejinden bursluluk sınavı
  • » Mektup Yarışması ödülleri dağıtıldı
  • » Bahçeşehir'e Mükemmellik Ödülü
  • » Akıl oyunları nefes kesti
  • » Özel eğitim sempozyumu
  • » Selçuklu Tıp Personelini Eğitiyor
  • » Geçmişini Bilmeyen Geleceğini Kuramaz
  • » 'Cumhuriyet Fal Partisi'
  • » Hekimoğlu anadolu lisesi proje ekibi italya'dan döndü
  • » Öğretmenler İnsanlığın sorumlusudur
  • » Nineler ders başı yaptı
  • » Selçuk'un Gelişmesi Bizi Çok Memnun Ediyor
  • » Amacımız karatay'da eğitimin kalitesini artırmak
  • » Selçuklu 'HEM başarılı kursiyerlere sertifika verdi.
  • » Hançerli geleneksel kitap okuma yarışması ödül törenine katıldı
  • » Ekol'den YGS öğrencilerine moral
  • » 8 maddesi kabul edildi
  • » Konya'da eğitime destek sürüyor
  • » Erdoğan: YGS ve dershaneyi kaldırıyoruz
  • » Selçuklu Tıp'a Yeni Dekan
  • » KTO karatay üniversitesi rektörlüğüne prof. dr. torlak atandı
  • » Ekol Koleji'ne Mavi Bayrak
  • » Coşku deneme sınavlarında ted konya koleji farkı
  • » 6 özgün eser arasından seçildi
  • » Ana-Kız Okuldayız kampanyası sıkıntılı
  • Röportajlar
    Künye