Ünlü yönetmenden anlamlı hareket
Oscar ödüllü Azerbaycanlı yönetmen Rüstem İbrahimbeyov, Fransa'da Ermeni iddialarını inkâr edenlere ceza verilmesini öngören yasa tasarı dolayısı ile Fransız madalyasını iade etti.
Azerbaycan-Fransa Kültürel İlişkiler Derneği başkanlığını da yürüten Azeri yönetmen İbrahimbeyov, dernek başkanlığından da istifa ettiğini duyurdu. Kendisine verilen madalyayı neden iade ettiği konusunda açıklamalarda bulunan Azerbaycanlı yönetmen Rüstem İbrahimbeyov, “Bu kararımın birkaç sebebi var. Ben Fransa ve Fransa medeniyetiyle uzun süredir iç içeyim. Fransa’da filmler çektik ve bu filmler dünyanın birçok ülkesinde yayınlandı.

Fransa Senatosu'nun böyle bir karar aldığını duyduğumda hem çok üzüldüm, hem de çok şaşırdım. Çünkü bu çok korkunç bir karar. Bu karar ne yazık ki düşmanlarımızın elinde çok güçlü bir silah haline gelecek. Bu kanun kabul edilirse hiçbir zaman Fransa’ya gidemem. Çünkü bana bu soruyu soracaklar ve ‘Ben böyle bir şey yok’ cevabını vereceğim için orada hapis yatmak zorunda kalacağım" açıklamasında bulundu.

İbrahimbeyov, bu sorunun bütün Türk dünyasını ilgilendirdiğini vurgulayarak “Bu karar hem Türkiye’ye hem de büyük Türk dünyasına karşı çıkarılmış bir yasa. Biz hepimiz birleşmeliyiz. Şaşırıyorum niye Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan ve başka Türk devletleri bu tasarıya karışmıyorlar. Azerbaycan yetkilileri, diğer Türk devletlerine müracaat etmeli ve Türk devletlerinin bu karara karşı birlikte mücadele etmeye çağırmalıdır. Biz birlikte olsak Fransa’nın bu karardan vazgeçmesini sağlayabiliriz" dedi.

"Biz burada aydınlar harekâtı oluşturduk. Yakında 20 ila 50 bin kişilik protesto düzenlemek için Bakü İcra Hakimiyeti’ne izin almaya gideceğiz" şeklinde konuşan İbrahimbeyov, "Çünkü Fransızlar 200 kişilik protestolara aldırmayacak ama 20-50 bin kişilik protesto olursa onlar bunu ciddiye alacaklar. Diğer taraftan Türkiye halkı bilecek ki, biz onlarlayız, bu zor zamanda biz onlarlayız, bir kardeşiz. Ben madalyayı geri verdiğim için kendimi kahraman ilan etmiyorum. Bu çok basit bir harekettir” dedi.

İbrahimbeyov, uluslararası sinema dünyasına yaptığı önemli katkılarından dolayı 2000 yılında Fransa’nın en önemli sanat ödülü olan (L’Ordre des Arts et des Lettres)’i almıştı.

Dünyaca ünlü Azeri drama yazarı, tiyatro senaristi ve film yönetmeni İbrahimbeyov, eski Sovyet dönemi ve günümüz Rusya’da birçok sanat başarısına imza attı. Birçok sanat ödülünü alan İbrahimbeyov’un senaryosunu yazdığı “Güneş’ten Usanmışlar” filmi 1994 yılında “Yabancı Dilde En İyi Film” olarak Oscar Ödülü’nü ve ayrıca 47. Cannes Uluslararası Film Şöleni’nin ödülünü kazanmıştı.

Yorumlar

Kategorideki Diğer Haberler

  • » Uzman çavuş ve ailesi ereğli'de toprağa verilecek
  • » Tutuklu vekillerin maaşları ödenecek
  • » En riskli 3. ülkeyiz
  • » Tuz gölü doğalgaz depolaması tuz gölü'nün hayatını kurtaracak
  • » 4 MİT'çiye yakalama kararı kaldırıldı
  • » KÖKAT Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına görüş bildirmeyecek
  • » dede 3 kişiye hayat verdi
  • » Konya'da yolcu otobüsü kamyona çarptı: 1 ölü, 13 yaralı
  • » Konya'nın şehirlerarası yolları ulaşıma kapandı
  • » Öğretmenler görev yaptıkları köylerde mahsur kaldı
  • » Gül'den MİT'e jet onay
  • » Van yine sallandı
  • » MİT yasası kabul edildi
  • » Eş durumu atamaları imkânsız hale getiriliyor
  • » İş kazalarında dünya rekoru!
  • » Tabip odası'ndan hekimlere yönelik şiddete tepki
  • » Muse-traın kursiyerleri konya'da
  • » Kar yığınlarının ağırlığına dayanamayan çatılar çöktü
  • » 75'lik garson nine
  • » Fransa Çanakkale'den geçemez!
  • » Başbuğ ve Büyükanıt tanık olarak dinlenecek
  • » Evlilik yıldönümünde kansere yenildi
  • » Ankara-konya yolu buzlanınca kazalar peş peşe geldi: 3 yaralı
  • » Yaralı şahine kaymakam sahip çıktı
  • » Sevgililer Gününde Karatay'da 13 Nikah Kıyıldı
  • » Protez bacağını geri verecek
  • » Yüzü ilk kez görüntülendi
  • » Başbakan taburcu oldu
  • » TSK'dan hava harekatı açıklaması
  • » Sevgililer günü için çiçek revaçta, tek taş düşüşte
  • » Bakan davutoğlu'nun acı günü
  • » Savcı görevden alındı
  • » Başbakan, ikinci kez ameliyat oldu
  • » Geri sayım başladı
  • » Konya'nın 5 ilçesinde okullara kar tatili
  • » Kapalı alanda sigara yasağı bağımlı sayısını azalttı
  • » Dünyada 6 ölümden 1'i sigaradan oluyor
  • » Emniyet'te deprem
  • » MİT ile ilgili iddiayı savcılık doğruladı
  • » "Yok öyle bir şey"
  • » Beyşehir'de kartpostallık sis manzaraları
  • » İzcilerin kış kampı sona erdi.
  • » Cumhuriyet Savcısı konya'da toprağa verilecek
  • » Konya'da yoğun sis hayatı olumsuz etkiliyor
  • » Konya'da ağaçlar beyaza büründü
  • » Bahçeli'den
  • » Çek Yasası onaylandı!
  • » Sevgililer günü için hollanda'dan 70 bin gül ithal edildi
  • » Aracınıza binmeden önce lastiklerinizi kontrol edin
  • » Buz kaplı gölde tehlikeli oyun
  • Röportajlar
    Künye