En Sevdiğiniz Besin En Büyük Düşmanınız Olabilir!
Gün boyu kendinizi yorgun ve bitkin mi hissediyorsunuz? Bitmek bilmeyen baş ağrısından mı şikâyet ediyorsunuz? Kilo vermek için her yolu denediniz ve hala aynı kiloda mısınız? Uykusuzluk, depresyon, sindirim sorunlarınızı aşamadınız mı? Cevabınız "evet" ise besin intoleransınız olabilir.
“Vücudumuz, yediğimiz her şeyi kabul etmiyor ve tükettiklerimizi yeterince sindiremiyor olabilir” diyen Özel Konya Farabi Hastanesi Diyet ve Beslenme Uzmanı Hilal Acar, “Yapıtaşlarına ayrılamayan proteinler kanınıza karıştığında, savunma sisteminiz bir virüsle karşı karşıya kalmış gibi savunmaya geçebilir. Besin intoleransı yada besin hassasiyeti olarak tanımlanan bu durum, yaşam kalitenizi düşüren onlarca sağlık sorunun sebebi olabilir. Süt, süt ürünleri, yumurtalar, etler, tahıllar, sebze-meyveler, deniz ürünleri, kuruyemişler ve birçok ürün hastalığınızın nedeni olabilir” diye konuştu.



Besin Allerjisinden Farklı



Besin alerjisi ve besin intoleransının farklı şeyler oldığunu belirten Dyt. Hilal Acar, “Besin alerjilerinin belirtileri 1-2 saat sonra ortaya çıkarken besin intoleransının belirtileri günler sonra ortaya çıkabilir. Besin intoleransı aynı anda birden çok besine karşı gelişebilir. Besin alerjilerinde kişiler zor nefes alma, ciltte kızarıklık-kabartı, burun akıntısı gibi şikayetler belirtirken besin intoleransında baş ağrıları, sindirim problemleri, şişkinlik, uykusuzluk gibi yaşam kalitesini düşüren belirtiler şikayet sebebi olabilir” dedi.



Kişiye Özel Besin İntolerans Testleri



Kliniğinde Cambridge Besin İntolerans Testlerini uyguladığını anlatan Hilal Acar, “Kişinin şikâyetine göre uygun test seçildikten sonra parmağınızdan alınan birkaç damla kan ile sonuca ulaşılır. Food Detective daha hızlı sonuç almak isteyen kişiler için uygundur ve 59 besini içerir. Toplumumuzun sık kullandığı besinler bu testte yer alır. Ayrıntılı bir tarama istenirse 200’ ün üzerine besini içeren Food Print testi yapılır. Özellikle sık seyahat eden ve farklı tatlara açık kişilere bu testi tavsiye ederiz. Örneğin yapılan testte inek sütüne karşı bir intolerans sonucu çıktı. Bu durumda testte keçi veya koyun sütü de yer aldığı için gönül rahatlığıyla diğer keçi veya koyun sütünü size önerebiliyoruz. Aynı şey tahıllar ve diğer besin grupları içinde geçerli. Mesela buğdaya karşı bir intoleransınız varsa uyguladığımız testte yulaf, çavdar, kepek ve birçok tahıl bulunduğu için neyi tüketip neyi tüketemeyeceğiniz açıkça belli oluyor” şeklinde ifade etti.



Kaliteli Yaşam İçin Sizde Test Edin



Kilo problemleri, migren, kronik yorgunluk, uykusuzluk, şişkinlik ve daha birçok sağlık sorunun sebebini ya da tedavisini bulamayan kişilerin bu testi tercih ettiğini dile getiren Acar sözlerini şöyle noktoladı: “Yapılan araştırmalar toplumun  yüzde 45’ine yakınının besin hassasiyeti yaşadığını gösteriyor. Özellikle diyet uygulamasına rağmen kilo veremeyen kişilerde yapılan bir araştırmada hassasiyet gelişmiş besinler diyetten çıkarıldığında daha hızlı kilo kaybı gerçekleştiği gözlemlenmiştir. Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sunan, nedeni belirsiz pek çok hastalığın tedavisine yardımcı olan bu testler 2 yaş üzeri çocuklara ve bağışıklık sistemiyle ilişkili bir sağlık sorunu bulunmayan tüm yetişkinlere uygulanabiliyor. Testleri yorumlamak diyetisyenlere, uygulamaksa size kalıyor.”



Yorumlar

Kategorideki Diğer Haberler

  • » Sağlık çalışanlarına 'öfkeli hasta yakını' eğitimi
  • » Dr. Gürkan Sert, konuştu.
  • » Talha Koçak, Artık Yürüyebilecek
  • » "İzleme ve değerlendirme sürüyor"
  • » Selçuk'tan 50 tıbbi bitki
  • » 'Can boğazdan gelmiyor'
  • » Selçuklu Tıp'ta Obeziteye Çare
  • » 1-7 nisan kanserle savaş haftası
  • » Stres fıtık ediyor
  • » E-reçete dönemi başlıyor
  • » Ameliyatsız Müdahale
  • » Selçuklu Tıp'ta Başarılı Operasyon
  • » Kol Tansiyonunuzu Biliyorsunuz, Ya Göz Tansiyonunuzu?
  • » Sarışınlar dikkat!
  • » Hekimlere Yasal Sorumlulukları Anlatılacak
  • » "Mükemmel sağlık fikri, stres sebebi"
  • » 18. diyabet güncelleme ve olgu tartışma toplantısı konya'da yapıldı
  • » konya'da kontakt lens eğitim semineri
  • » Estetiğin şampiyonu
  • » Olgun ' Sağlık çalışanlarının sorunları çözülmelidir
  • » Soğuklar kalp krizini tetikliyor
  • » 5 Çocuğa Başarılı Müdahale
  • » 'Başbakan dinleniyor'
  • » Sırada onlar var
  • » Kırık kalplerde 'kriz' tehlikesi
  • » Sağlıkta şiddet ve hakaret kabul edilemez
  • » Şen, 'konya'nın gözü olmak istiyoruz
  • » İlaç krizi uyarısı
  • » Normal hayata dönmeye başladı
  • » Nefes darlığınız mı var?
  • » Gözünüzü kaşımayın
  • » Gözlük tarih mi oluyor?
  • » Eklem kireçlenmesine dikkat
  • » İnsan beyni 45'inde 'çöküş dönemine giriyor'
  • » Ayaklarımız büyüyor
  • » Göz Doktorları Konya'da Buluştu
  • » Konya'da ayak detoksu (ion) hizmetinizde
  • » Hastaneye gidecekler dikkat!
  • » Doktorlar greve gidiyor
  • » 35 yaşında bitiyor
  • » Kolesterol' de rant mı var
  • » Kolesterol ilaçları tartışması
  • » Teknisyenlere Seminer
  • » 'Mükemmel Kadın' imajı sağlığı bozuyor
  • » Sofra tuzundan farkı yok
  • » Numune hastanesinden ücretsiz kan şekeri ölçümü
  • » KOAH tanısının konmasıda gecikmekte
  • » 14 kasım dünya diabet günü
  • » Prof Dr. Gönen ' Obezite ve Diyabette halk yanlış yönlendiriliyor
  • » Yeşil Kart sona eriyor
  • Röportajlar
    Künye