
Konya Barosu tarafından, Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası'nda 'Avukatların Vergisel Sorunları' konulu panel düzenlendi. Panelin açılış konuşmasını yapan Konya Baro Başkanı Fevzi Kayacan, vergisel işlemleri yerine getirirken yargısal faaliyetin tam olarak muhataplarınca bilinmemesinden kaynaklanan, bazen de vergi mevzuatına ait bilgi eksikliğinden dolayı sıkıntı yaşayabildiklerini kaydetti. Paneli düzenlemekteki amaçlarının vergisel sorunlarını paylaşarak uzman desteği almak olduğunu ifade eden Baro Başkanı Kayacan, kamuoyunda vergi kaçakçı gibi gösterilmekten rahatsızlık duydukların bildirdi. Kayacan, "Üzerinde durmak istediğim bir konuda, belirli dönemlerde bazı meslek grupları, avukatlar, doktorlar, muhasebeciler adeta vergi kaçakçısı olarak gösterilmeye çalışılmıştır. Biz bundan gerçekten rahatsızlık duymaktayız. Unutulmasın ki, gelir vergisi açısından sıralamaya giren meslektaşlarımızda bulunmaktadır. Bu nedenle sadece belirli bazı meslek grupları için kamuoyunda sıklıkla dile getirilen bu söylemin yersiz olduğunu vurgulamak istiyorum" dedi.
İŞBİRLİĞİ TEKLİFİ
Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı İsmail Turan ise avukatlarla işbirliği yaparak eğitim toplantılarının sayısını artırabileceklerini söyledi. Turan, "Avukatların sorunlarını biliyoruz. Çünkü serbest meslekteki en büyük sıkıntımız Katma Değer Vergisi'dir (KDV). Serbest meslek erbaplarına yönelik KDV ile ilgili bir çalışmamız var. Teklif yoluyla kesinti yapılıp KDV'yi mükelleflerin ödemesi sağlanacak. Bu tahsil edilmeyen KDV'ler açısından sizlere ve bizlere çok rahatlık getirecek. Yenilenen Borçlar ve Türk Ticaret Kanunu 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe girecek. Bu kanunda iki meslek gurubunu yakından ilgilendiren ve yeni iş alanları oluşturan maddeler var. Biz Konya Barosu ile işbirliği içinde yeni kanunlar hakkında eğitim programları yapabiliriz" diye konuştu.
Panelde, Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Doç. Dr. Ahmet Keskin'in oturum başkanlığında, Gelir İdaresi Grup Müdürü Abdullah Coşkuner, Yeminli Mali Müşavir Seyit Ali Ersoy ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Ahmet İçyer, avukatların vergisel sorunları ve yapılabilecek kolaylıklar hakkında bilgi verdi.